Guilan Pain Clinic

Guilan Pain Clinic

ماهنامه فرهنگی اقتصادی گیلان

درمان درد کمر ناشی از دیسک

درد مزمن کمر یکی ازشایع ترین مشکلات کشور های صنعتی به شمارمی رود  و در میان بیماری ها عضلانی اسکلتی دارای رتبه اول است . بر طبق گزارشات سازمان بهداشت  جهانی (WHO)

80 درصد  جمعیت کشور های غربی حداقل برای یک بار در تمام طول زندگی خود ، درد کمر را تجربه می کنند که به علت غیبت از کار ، مشکلات اجتماعی و اقتصادی فراوانی  را به بار می آورد .

دیسک بین مهره ای  به علت نقش تخصص یافته  ای که در ساختار ستون مهره ای بر عهده دارد ، به عنوان مهم ترین پاتولوژ ی درد شناخته  می شود . دیسک  بین مهره ای  در واقع  یک سیستم بسته  هیدرولیک  است که به دو  قسمت مرکزی و محیطی تقسیم می شود . قسمت مرکزی Nucleus pulposus یک ناحیه با محتوای آب فراوان است و قسمت محیطی ناحیه  غیر الاستیکAnnulus Fibrosis است .

پاتولوژی موجود در دیسک بین مهره ای که باعث درد کمر می شود به ترتیب شامل مراحل Degeneration. Extrusion . prolapse , sequestrationاست .

درمان درد  کمر ناشی  از  دیسک بر پایه کاهش فشار داخل دیسک به وسیله روش های جراحی و روش های  Minimally invasiveاست . روش های جرحی خود  به انواع Microdiscectomy.

Discectomy و Laminectomyتقسیم می شوند . دیسکتومی به روش درمان  استاندارد به شمار می رود . و در مواردی که بیمار دچار extrusionیاsequestrationدیسک شده است یا علایم  نورولوژیک شدید مثل Cauda equina syndrome و پارزی شدید دارد ، Red Flagتلقی شده و اندیکاسیون  قطعی  برای جراحی محسوب می شود . به علت  هزینه های بالا و افزایش مدت زمان بستری در بیمارستان که منجر به ضعف و تحلیل  عضلانی می شود ، و همچنین  تشکیل بافت اسکار پس از جراحی و بروز مشکلات در صورت تکرار جراحی امروزه  توجه ویژه  ای به روش های Minimally invasiveبا اپروچ Percutaneous می شود .

بیمارانی که نوع آسیب  دیسکشان prolapse بوده و اندیکاسون جراحی باز ندارند ولی به درمان های دارویی ضد درد و روش های معمول مانند طب فیزیک پاسخ نمی دهند و همچنان از درد کمر  با انتشار به اندام تحتانی  شاکی هستند موارد مناسبی جهت انجام روش های Minimally invasiveبه شمار می روند .تکنیک Laserو پلاسما جدید ترین نواوری در زمینه روش های Minimally invasive می باشد . این تکنیک برای اولین بار در سال 1980 معرفی شد  و در سال 1991 تاییدیه FDAرا کسب کرد . تئوری این تکنیک بر مبنای کاهش فشار داخل دیسک از طریق بخار کردن آب درون Nucleus pulposusو ایجاد تغییرات ساختار ی در پروتین های دیسک جهت ممانعت از باز جذب  مجدد آب به درون دیسک است . با توجه  به بسته بودن فضای دیسک هرگونه افزایش چشم گیر فشار درون ان می شود .

به طوری که افزایش ml1آب سبب بالا رفتن فشار درون دیسک به میزان 312KPAیا 2340mmhgمی شود . در این تکنیک پس از قرار گرفتن بیمار در وضعیت Proneو پس از بی حسی موضعی ، کانولا با ضخامت 1.2mmبا هدایت دستگاه C-ARMاز روی پوست  در مرکز Necleus pulposusقرار می گیرد . فیبر نوری از داخل کانولا وارد دیسک شده و پرتو لیزر از طریق فیبر نوری به داخل دیسک تابانده می شود . و با کوچک شدن دیسک برآمده فشار از روی ریشه عصبی  برداشته شده و تنگی کانال مرتفع می گردد

این تکنیک در مقایسه با سایر روش ها بسیار کم خطر بوده و به دلیل آسیب بافتی کم ، پس از چند ساعت بیمار ترخیص شده و قادر به راه رفتن می باشد . با توجه به عوارض کم و موربیددیتی پایین ، همچنین موثر بودن  این روش در کاهش درد و بهبود وضعیت عملکردی  و سایکولوژیک بیماران ، کاهش فشار دیسک به روش لیزر امروزه به عنوان یک روش موثر در درمان کمر دردهایی که اندیکاسون  جراحی ندارند شناخته میشود .



Posted On: Writer:
روابط عمومی